Cum afecteaza zaharul si stilul de viata sedentar barbatii si femeile

Rate this post
  •  Rezistenta vasculara la insulina este o caracteristica a obezitatii si a diabetului de tip 2.
  •  Schimbarile pe care le faci in stilul de viata pot schimba modul in care vasele de sange raspund la insulina.
  •  Dar eficienta acestor schimbari difera in cazul femeilor si barbatilor.

Schimbarile pe termen scurt in ceea ce priveste stilul de viata – mai putina miscare, sau un consum mai mare de bauturi dulci, de pilda – pot afecta modul in care vasele de sange raspund la insulina, iar studii de data recenta arata ca barbatii si femeile reactioneaza diferit.
Insulina ajuta glucoza din sange (zaharul) sa treaca in celule, unde poate fi folosita ca sursa de energie. Acest hormon determina, de asemenea, largirea vaselor de sange, care mareste fluxul de sange – cu tot cu insulina si glucoza – catre tesuturi.
Rezistenta la insulina a vaselor de sange afecteaza acest proces, astfel ca in celulele tesuturilor afectate ajunge o cantitate mai mica de glucoza. Aceasta rezistenta vasculara la insulina, asa cum se numeste, este o caracteristica a obezitatii si a diabetului de tip 2. De asemenea, se crede ca ea apare inainte de dezvoltarea rezistentei la insulina a intregului organism.

Femeile sunt protejate de unele efecte ale sedentarismului

Intr-un studiu publicat in numarul din noiembrie al revistei Endocrinology, cercetatorii au analizat efectul schimbarilor legate de stilul de viata (cunoscute pentru cresterea riscului de diabet de tip 2) asupra vaselor de sange a 36 de subiecti sanatosi, barbati si femei.
Participantii la studiu si-au redus activitatea fizica timp de 10 zile, reducand numarul de pasi parcursi zilnic de la 10.000 la 5.000. In paralel, subiectii si-au marit consumul de bauturi indulcite cu zahar, la sase doze de sucuri carbogazoase pe zi.

Dupa 10 zile, participantii de sex masculin au avut un flux sanguin redus in picior, ca raspuns la o infuzie de insulina, fata de raspunsul avut la inceputul studiului.
In plus, barbatii au avut parte si de o scadere a hormonului adropina, cu rol in reglarea sensibilitatii la insulina, a greutatii corporale si a functionarii sistemului cardiovascular.
Partea interesanta este ca la participantii de sex feminin aceste schimbari nu au avut loc.
„Aceste constatari subliniaza o diferenta pe baza de sex in dezvoltarea rezistentei vasculare la insulina indusa de adoptarea unui stil de viata bogat in zahar si sarac in exercitii fizice”, spune autorul studiului, dr. Camila Manrique-Acevedo, profesor asociat de medicina la Universitatea din Missouri.
„Din cunostintele noastre, aceasta este prima dovada la oameni ca rezistenta vasculara la insulina poate fi provocata de modificari adverse pe termen scurt ale stilului de viata”, a adaugat ea, „si este prima documentare a diferentelor legate de sex in dezvoltarea rezistentei vasculare la insulina, in asociere cu modificari ale nivelurilor de adropina”.

Studiul se adauga cercetarilor anterioare privind rezistenta la insulina

Cercetarile anterioare sugereaza ca unele femei tinere ar putea fi mai protejate decat barbatii impotriva disfunctiei vaselor de sange cauzata de sederea prelungita.
In plus, studiile pe animale au descoperit ca rezistenta la insulina se dezvolta in vasele de sange inainte de muschi, ficat sau tesut adipos (de grasime). Asadar, rezistenta vasculara la insulina poate oferi un indicator timpuriu al rezistentei la insulina a intregului corp.
Dr. Camila Manrique-Acevedo a mai spus ca si-ar dori sa studieze in continuare diferentele legate de sex in ceea ce priveste rezistenta vasculara la insulina, precum si de cat timp este nevoie ca aceste modificari vasculare si metabolice sa fie anulate dupa ce oamenii inceteaza sa fie sedentari si sa mai consume bauturi cu zahar.

Impactul pe termen lung al diabetului

Acest studiu s-a concentrat pe efectele pe termen scurt ale lipsei activitatii fizice si ale unui aport crescut de zaharuri asupra vaselor de sange.
Pe termen lung, se stie ca diabetul afecteaza negativ vasele de sange si inima in mai multe moduri. De aceea, bolile cardiovasculare sunt cauza principala de deces la persoanele cu diabet, conform Asociatiei Americane pentru Diabet.
Dr. Qin Yang, endocrinolog si director medical al UCI Health Diabetes Center din Irvine, California, spune ca diabetul de tip 2 poate afecta atat vasele de sange mari, cat si pe cele mici. „Leziunile vaselor mari de sange pot provoca accident vascular cerebral si atac de cord”, a spus el. In plus, „leziunile vaselor mici de sange de la nivelul ochilor, rinichilor si din jurul nervilor pot provoca retinopatie (leziuni ale vaselor de sange ale retinei), scurgeri de proteine din rinichi si neuropatie (afectarea nervilor)”.

Cum afecteaza nivelul zaharului din sange vasele de sange?

Leziunile vaselor de sange pot fi mai grave la persoanele cu diabet a caror glicemie nu este bine controlata. „Studiile au aratat fara niciun echivoc ca gestionarea nivelului de glucoza din sange este extrem de importanta pentru prevenirea bolilor vaselor mici de sange, cum ar fi retinopatia oculara diabetica”, a spus Yin.
Desi gestionarea nivelului de glucoza din sange poate ajuta persoanele cu diabet sa isi reduca riscul de boli cardiovasculare, chiar si atunci cand nivelul de glucoza din sange este bine controlat, persoanele cu diabet au un risc crescut de boli de inima si accident vascular cerebral. Explicatia este ca aceasta categorie de persoane poate prezenta alti factori care cresc riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arteriala, nivelurile nesanatoase de colesterol, excesul de greutate sau obezitatea, lipsa activitatii fizice sau fumatul.
Pentru a reduce riscurile, persoanele cu diabet ar trebui sa colaboreze cu medicul pentru a avea un plan de abordare a acestora, prin modificari ale stilului de viata si prin medicatie.
„Cea mai eficienta abordare pentru prevenirea accidentului vascular cerebral si a atacului de cord pare a fi reducerea factorilor de risc multifactorial – controlul nivelului de glucoza din sange, al hipertensiunii arteriale si al colesterolului crescut, precum si renuntarea la fumat”, a spus Yang.

Sursa: https://www.healthline.com/health-news/how-sugar-and-sedintary-lifestyle-affects-men-vs-women

Previous

Next

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *