Deseurile de soia transformate in materiale pentru printarea 3D si zahar

Rate this post

Soia este una dintre cele mai cultivate si mai folosite plante din lume, 8 milioane de tone de pastai de soia fiind aruncate in fiecare an in timpul procesarii sale, numai in SUA.

Din fericire, oamenii de stiinta au reusit sa dea o viata noua deseurilor de soia, transformandu-le intr-un inlocuitor sanatos pentru zahar si un material functional pentru printarea 3D.
Proiectul, derulat de Centrul Conn pentru Cercetarea Energiei Regenerabile de la Universitatea din Louisville si Departamentul de Inginerie Mecanica va crea metode viabile comercial pentru a transforma biomasa din pastai de soia intr-un inlocuitor de zahar sarac in calorii si ideal pentru diabetici. Ei vor extrage simultan fibre de scara micro si nanometrica, ce pot fi reutilizate pentru produse de ambalare termoplastica si compozite usoare din fibre prin imprimarea 3D.

“Agricultura si pocesarea agricola sunt cheia dezvoltarii economoce si a ocuaotrii foritei de munca in SUA. Separarea xilozei si folosirea fibrelor din pastai de soia pentru compozite din fibre naturale sunt oportunitati reale pentru rezolvarea cu ajutorul unei surse regenerabile a problemelor mondiale ce tin de economia agriculturii, problemelor nutritionale si nevoilor materiale”, spune directorul Conn Center, Mahendra Sunkara. El mai adauga ca “in corelatie cu bioproduse LLC, Centrul Conn preconizeaza dezvoltarea unei operatiuni la scara pilot in urmatorii ani”.
Procesul patentat de Universitatea din Louisville este folosit pentru a extrage inlocuitorul de zahar – xiloza – din exoderma soiei, o bariera a cortexului radacinii externe. Odata ce xiloza este indepartata, fibra care ramane – ce reprezinta aproximativ 80% din biomasa initiala -are o structura adaptativa, care poate fi folosita pentru compozite pentru aplicatii din sfera printarii 3D. Aceste fibre pot fi folosite in ingineria civila, armata, industria aerospatiala si auto.

Sursa: https://www.intelligentliving.co/soybean-waste-into-3d-printing-materials/

Previous

Next

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *