In urma cu doi ani, autoritatile guvernamentale australiene din Kwinana au instalat un sistem de filtrare pentru gunoi, constand intr-o plasa asezata pe orificiul de evacuare al unei conducte de scurgere din Henley Reserve. Doar doua astfel de plase au fost capabile sa prinda peste 360 de kg de reziduuri in numai cateva saptamani. Camioanele vin si descarca plasele ori de cate ori se umplu.
In prezent, o alta companie, de data aceasta din Barcelona, Spania, numita TecnoConverting Engineering, a dezvoltat o metoda similara de retentie a gunoiului. Sistemul sau consta intr-o plasa facuta din plastic mega-rezistent atasat de o baza. Plasa poarte suporta peste 100 de km per unitate. Sistemul este simplu de folosit, durabil si foarte economic. El este gandit sa poata fi instalat in conductele de apa uzata.
“TecnoConverting Engineering efectueaza calculele hidraulice pertinente pentru dimensionarea ecranului deflector, realizat in intregime din otel inoxidabil, precum si calculele hidraulice si de rezistenta menite sa asigure diametrul si lungimea corecta a sistemului de izolare a deseurilor Tecno-Grabber”, se arata pe site-ul companiei.
Compania testeaza in acest moment sistemul, in diferite parti ale orasului. Primul proiect pilot a avut loc in deversorul de siguranta al colectorului de ape uzate din Alta de Sabadell, intentionand sa reduca la minimum deseurile care ajung in mediul natural.
Studiile anterioare au demonstrat ca sistemul ar putea retine anual intre trei si cinci tone de gunoi care altminteri ar ajunge in rauri si in mare. Proiectul pilot a confirmat acest lucru, impiedicand deversarea in rau a peste 2,7 tone de deseuri.
Sistemul vine cu un diametru standard de 300 de mm si o lungime de 2 metri, dar la cerere sunt disponibile si alte dimensiuni.
Sisteme ca acestea sunt o dovada a modului in care o idee simpla poate avea un efect extrem de important si poate dovedi ca schimbarile mici pot face o diferenta foarte mare.
Sa speram, asadar, ca din ce in ce mai multe plase ca cele din Australia si cele oferite de TecnoGrabber vor incepe sa apara in intreaga lume pentru a contribui la reducerea crizei planetare a poluarii oceanelor. Un studiu recent a descoperit ca numai Oceanul Atlantic contine cel putin de zece ori mai mult plastic decat s-a estimat. Oceanele noastre au cu adevarat nevoie de tot ajutorul pe care il pot primi!
Sursa: https://www.intelligentliving.co
Sursa imagine: freepik.com
Recent Comments