Diagnostic la timp, consultatii virtuale si studii mai precise cu ajutorul tehnologiei

Rate this post

Lumea medicinei trece printr-o transformare fara precedent. Pandemia a subliniat importanta digitalizarii, iar in ultima perioada asistam la evidentierea unei serii de tehnologii diferite in acest domeniu, cu solutii menite sa imbunatateasca atat diagnosticarea cat si tratamentul pentru diverse afectiuni. Iata in cele ce urmeaza ce trenduri si evolutii par a fi deschizatoare de drumuri in acest sector.

Ce poate fi atat de important incat un inginer de telecomunicatii sa isi schimbe complet cursul vietii? “Dupa multe conferinte si lucrari am inceput sa ma intreb daca vreau sa fac asta si in viitor. Asa ca am decis sa imi schimb traiectoria si sa incep sa lucrez in sectorul sanatatii pentru a concepe un produs util pentru spitale, ce ar putea imbunatati vietile de zi cu zi ale pacientilor” spune Angel Alberich-Bayarri, co-fondator al Quibim, o companie care functioneaza in intreaga lume in domeniul imagisticii medicale si biopsiilor virtuale.
Sanatatea este un domeniu care ne afecteaza pe fiecare dintre noi. Este totul. De aceea activitatea antreprenoriala din aceasta zona este atat de importanta, iar tehnologia aplicata ei inseamna ca se afla in plina transformare. Povesti precum cea a lui Alberich-Bayarri sunt din ce in ce mai obisnuite, iar pandemia Coronavirus a actionat ca factor declansator definitoriu pentru stimularea acestui sector.

Numai in 2020, Spania si-a marit pana la 783 de milioane de euro cheltuielile pentru tehnologii noi in domeniul sanatatii – o crestere de 11% fata de anul anterior, potrivit celui mai recent Index al Societatii Spaniole pentru Tehnologie Computerizata in Domeniul Sanatatii (SEIS).
In acest context, sectorul poate deveni cunoscut drept “healthtech”, unul dintre trendurile in materie de tehnologie pentru 2022. Companiile healthtech combina inovatia si tehnologii precum inteligenta artificiala (AI) si big data pentru a dezvolta solutii noi pentru spitale si alte institutii medicale, menite sa imbunatateasca vietile oamenilor.

Aceasta transformare a implicat si o serie de profiluri, incepand de la profesionisti din domeniul sanatatii pana la ingineri, specialisti IT, matematicieni si chiar experti in domeniul juridic. Aceste echipe multidisciplinare diverse se reunesc pentru a lucra la proiecte inovatoare, aducand o lumina noua asupra importantei antreprenoriatului si promovarii ideilor intr-o zona esentiala pentru dezvoltarea si evolutia societatii.
Pe de alta parte, inovatia in sanatate atrage si mai mult interes din partea investitorilor. Potrivit CB Insights, la nivel global exista 73 de unicorni in acestor sector – companii de tehnologie evaluate la peste 1 miliard de dolari inainte de a fi listate.
BBVA Open Innovation ofera unele insighturi cu privire la impactul tehnologiei asupra sectorului sanatatii, dar si cu privire la oportunitatile si provocarile ce vor urma.

AI si big data – o pereche de succes

Sustenabilitatea si uilizarea eficienta a resurselor disponibile sunt doua aspecte pe care tehnologia le poate imbunatati in domeniul sanatatii. Co-fondatorul Quibim sustine ca folosirea analizei datelor si Inteligenta Artificiala pot transforma studile clinice, de pilda. “Obiectivul nostru este sa facem mai putine experimente pe animale si pe oameni. Daca am putea optimiza populatia ce va fi folosita in cercetare, inaintea studiilor clinice, am reusi sa facem economii de costuri” noteaza el.

Inteligenta Artificiala este si tehnologia cheie din spatele AcceXible, o platforma pentru detectarea si monitorizarea afectiunilor asociate cu tulburari cognitive.
In 2018, Carla Zaldua, detinatoare a unui master in Sisteme Informatice in cadrul London School of Economics, a lansat acest proiect dupa ce a citit despre rezultatele unui studiu care a analizat tulburarea cognitiva usoara si dementa prin vorbire. Acesta a fost momentul in care a decis sa se foloseasca de beneficiile Inteligentei Artificiale pentru a veni in sprijinul pacientilor, elaborand un model mai precis pentru identificarea acestor boli si reducerea timpului necesar pentru diagnosticarea lor.

“Tehnologia ne ajuta sa facem progrese in materie de comunicare intre oameni si monitorizare a indicatorilor de sanatate”

In mod asemanator, startup-ul HumanITCare foloseste Inteligenta Artificiala si analiza datelor pentru a permite specialistilor in medicina sa monitorizeze si sa anticipeze anomalii in sanatatea persoanelor care sufera de boli cronice. Compania a castigat cu aceasta inovatie premiul 4YFN Awards 2022 la Congresul Mondial pentru Mobilitate.

Ecranele aduc pacientii si profesionistii mai aproape unii de ceilalti

Cazuri precum cel al lui Zaldua si al lui Alberich-Bayarri sunt dovada clara ca antreprenoriatul in domeniul sanatatii nu necesita neaparat o pregatire medicala specifica. Cu toate acestea, exista si exemple de profesionisti din domeniul medical care au decis sa devina antreprenori.
Un astfel de exemplu este cel al lui Karen Salirrosas, specialist endocrinolog la Universitatea Ricardo Palma din Peru si fondator al Smart Doctor.

Compania sa functioneaza ca o punte intre specialistii din sanatate si pacienti, oferind un serviciu de telemedicina care elimina barierele fizice si geografice, pentru a realiza si a primi diagnostice. “Tehnologia ne ajuta sa fim mai aproape de oameni, atat in ceea ce priveste comunicarea, cat si atunci cand vine vorba despre monitorizarea indicatorilor lor de sanatate, cu ajutorul device-urilor conectate” spune Salirrosas.
Ca rezultat al pandemiei, care a favorizat cresterea numarului de consultatii digitale, platformele de telemedicina infloresc, asa cum pot confirma si cei din spatele AcceXible si Smart Doctor.
Potrivit lui Salirrosas, “consultatiile la distanta permit oamenilor din zonele rurale sa aiba acces la specialisti care se afla adesea doar in orasele mari”.

Datele care salveaza vieti

Disponibilitatea datelor va deveni din ce in ce mai importanta pentru a alimenta algoritmii, insa trebuie luata in calcul si nevoia de a proteja informatiile sensibile ale pacientilor.
Pornind de la aceasta premisa, Planul de Recuperare, Transformare si Rezilienta al Spaniei, prezentat in contextul fondurilor europene Next Generation, ia in calcul crearea unui “data-lake” medical. Acest registru de date ar reuni informatii menite sa asiste in identificarea afectiunilor si imbunatatirea diagnosticelor si tratamentelor.

Includerea datelor in sisteme comune si procesarea lor va fi esentiala. “Vom avea un moment unic in care va exista un registru urias de date medicale, cu sisteme interoperabile in cloud” spune Angel Alberich-Bayarri de la Quibim. In opinia expertului, partajarea datelor poate contribui la progrese in medicina. “Partajarea de date mediclae anonime in softuri online si accesul oferit specialistilor la aceste date va permite medicilor si cercetatorilor din intreaga lume sa obtina un progres fantastic” a spus el.
In acest mod, poate ca tarile principale in materie de donare de organe, asa cum este Spania, s-ar putea reinventa astfel incat sa devina leaderi in materie de donare de date. Odata cu libertatea informatiilor, colaborarea dintre experti – incepand de la matematicieni si ajungand pana la informaticieni si medici – si impulsul venit din partea tehnologiei, sectorul serviciilor medicale poate intrevedea deja un viitor mai bun pentru toti pacientii.

Sursa: https://www.bbva.com/en/early-diagnoses-virtual-consultations-and-more-accurate-clinical-trials-technology-is-revitalising-the-health-sector/

Previous

Next

Submit a Comment


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/wmmblogpr/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464