Inovatiile AI si aplicatiile lor in industria fitnessului

Rate this post

E greu sa gasesti astazi o industrie care sa nu fie in proces de a fi transformata de tehnologiile digitale, iar lumea fitnessului nu face nici ea exceptie.
Daca oamenii se antreneaza de zeci, daca nu chiar de sute de ani, modul in care fac acest lucru evolueaza astazi foarte rapid. Iata cum sunt utilizate inovatiile din sfera inteligentei artificiale in industria fitnessului.
Tehnologii precum device-urile digitale portabile imbunatatite cu inteligenta artificiala sunt perfecte pentru industria fitness-ului. Unele dintre aceste produse si solutii au fost deja adoptate la scara larga, in timp ce altele abia acum incep sa patrunda in constiinta consumatorilor.
Progresele in materie de AI permit existenta unor asistenti digitali de fitness mai receptivi, personalizabili si mai captivanti de la an la an.

Antrenori personali bazati pe inteligenta artificiala (AI)

Unul dintre motivele care i-a adus in pe oameni in mod constant in salile locale de fitness a fost lipsa de expertiza. Daca iti doresti o rutina de antrenament sustenabila si eficienta, trebuie sa te consulti cu cineva care stie ce functioneaza si ce nu. Iar pana de curand, asta inseamna sa lucrezi cu un antrenor sau cu un alt profesionist in fitness.

Retele neuronale si antrenori

Insa, valorificand puterea retelelor neuronale si a AI, antrenorii personali digitali pot ocupa acest rol, adaptand si supervizand antrenamentele chiar din confortul caselor utilizatorilor. Antrenorii personali bazati pe inteligenta artificiala utilizeaza diversi algoritmi AI pentru a simula sau chiar a depasi know-how-ul unui antrenor uman.
Antrenorii personali AI au parte astazi de o crestere notabila a popularitatii datorita pandemiei COVID-19. Intrucat oamenii continua sa se confrunte cu masuri locale de izolare si sunt reticenti in a petrece mai mult timp departe de casa decat este necesar, antrenorii personali digitali reusesc sa umple un gol atunci cand vine vorba de indrumare pentru fitness.

Aplicatii care se folosesc de tehnologia AI

Una dintre aplicatiile ce valorifica procesele AI este Freeletics, care se foloseste de inteligenta artificiala pentru a crea un antrenament personalizat si apoi il mentine si il modifica pentru a optimiza preferintele si evolutia utilizatorilor.
Aplicatia Freeletics incepe prin colectarea unei cantitati mici de date cu caracter personal, dupa care prin referinte incrucisate cu o baza de date masiva de utilizatori si antrenamente, creaza o rutina de inceput sugerata.
Aplicatia va urmari apoi progresul utilizatorului si va accepta feedback pentru a continua sa-si moduleze antrenamentul in vederea obtinerii satisfactiei acestuia.
Fie ca este vorba despre o forma generala de fitness, care vizeaza grupe musculare individuale sau zone ale corpului, slabirea sau alte obiective de fitness, Freeletics foloseste invatarea automata.
Datorita invatarii automate, atunci cand utilizatorul ofera un feedback bun, aplicatia mentine un program pe care userul il poate respecta pe termen lung.
Alte aplicatii folosesc estimarea pozitiei umane, care detecteaza si analizeaza postura in timpul activitatilor fizice.

Date colectate prin intermediul aplicatiilor

Aplicatia Zenia, de pilda, colecteaza date prin intermediul camerei mobile, care surprinde antrenamentul utilizatorului. Practic, Zenia foloseste o secventa de retele neuronale si o baza de date cu sute de mii de fotografii si imagini din yoga.
Baza de date permite aplicatiei sa identifice posturi corecte si incorecte, oferind feedback cu privire la forma si progresul utilizatorilor.

Antrenor personal AI

Atunci cand creaza aplicatii care ofera userilor antrenori personali AI, dezvoltatorii se consulta cu experti in fitness. Apelul la profesionisti garanteaza ca aceste aplicatii se bazeaza foarte mult pe expertiza in lumea fitnessului si pe puterea invatarii automate.
Fuziunea celor doua face in asa fel incat antrenorii personali bazati pe AI sa ofere o alternativa convingatoare la sala de sport, pe care o prefera un numar tot mai mare de persoane doritoare de antrenamente de fitness.

Haine si articole de imbracaminte inteligente

O zona si mai personala in care ajunge tehnologia AI in domeniul fitnessului este cea a hainelor inteligente si a dispozitivelor portabile. Aceste produse pot monitoriza eforturile sportive in timp real prin citirea masurilor biometrice.
Captarea miscarii colecteaza date si ofera feedback si indrumari fie dupa, fie in timpul antrenamentului.
Asensei este un dezvoltator inteligent de imbracaminte care ofera o suita de camasi si pantaloni capabili sa urmareasca miscarile utilizatorilor angajati in miscari fizice precum genuflexiuni, fandari si altele similare.
Hainele inteligente Asensei folosesc captarea miscarii si tehnologia AI pentru a compara unghiurile si raza de miscare ale utilizatorului cu normele acceptabile referitoare la forma corecta a exercitiului si pot corecta utilizatorii in timp real pentru a crea obiceiuri bune.
Sensoria ofera un sistem portabil similar bazat pe AI, special adaptat joggingului si alergarii. Platforma Sensoria colecteaza date de pe articole de imbracaminte inteligente, fie ca este vorba de articole ale brandului, fie de alte articole pe baza de IoT.
Datele masoara o serie de miscari si parametri biometrici – frecventa cardiaca, rata de aterizare si cadenta a piciorului si fortele de impact in timpul alergarii.
Analiza Sensoria ofera nu numai sugestii pentru optimizare si imbunatatire, dar poate monitoriza si detecta si potentialele leziuni, identificand de asemenea punctele slabe din lantul kinetic.

Articole pentru exercitii tehnice

Nadi este un creator de haine inteligente axat in special pe yoga, folosind multe dintre tehnologiile de captare si AI pentru a produce pantaloni inteligenti de yoga.
Acesti colanti se conecteaza fara fir la o aplicatie pentru dispozitive mobile, iar aplicatia ofera un tutorial de yoga ce lucreaza printr-o rutina prestabilita.
In acelasi timp, colantii folosesc o serie de vibratii usoare, pentru a oferi indrumari asupra partilor corpului care trebuie concentrate la fiecare pas din program.

Date in timp real

Producatori ca cei despre care am vorbit abia incep sa inteleaga puterea pe care o are inteligenta artificiala atunci cand este alimentata cu date in timp real cu privire la miscarile corpului.
Analizarea si oferirea de instructiuni la acel nivel de precizie permite un nivel de control al unui antrenament mai mare decat orice am vazut pana acum.

Planificarea bazata pe AI a dietei

Cu mult inainte ca inteligenta artificiala sa fie o tehnologie comerciala viabila, planificarea digitala a dietei a reprezentat o parte masiva a pietei fitnessului.
Urmarirea online a caloriilor si a meselor pe dispozitive mobile a beneficiat de popularitate de mai bine de un deceniu. Iar abundenta de aplicatii si site-uri web concurente ofera servicii de o calitate extrem de variabila.
Limita multora dintre aceste solutii tine de cat de mult cer utilizatorului sa faca si de expertiza pe care o asteapta de la utilizatori. AI, in schimb, are potentialul de a rezolva multe dintre aceste probleme.

AI contribuie la specificitate

Un domeniu in care AI te poate ajuta este identificarea usoara a alimentelor pentru inregistrarea meselor. In loc sa ceara utilizatorilor sa scrie in aplicatie exact ce mananca la fiecare masa, AI are nevoie doar de o fotografie simpla.
Iar aplicatii precum Calorie Mama ofera posibilitatea de a calcula caloriile dintr-un fel de mancare sau de la o masa tot printr-o imagine.
Daca utilizatorii isi pot inregistra caloriile cu un efort minim, motivatia de a respecta un plan de dieta creste semnificativ.

Calorii

Aplicatii precum FitGenie si Neutrino valorifica analiza bazata pe AI pentru a adapta planurile alimentare si obiectivele calorice in functie de cerintele utilizatorilor individuali.
Adunand informatiile utilizatorilor atat in avans cat si pe parcurs, aceste aplicatii pot accesa baze de date imense de alimente, intervale metabolice si fizionomice.
Toate masuratorile datelor pot crea recomandari personalizate la un standard exigent.

Wellness si fitness

Este din ce in ce mai clar ca wellness-ul si fitness-ul sunt de cele mai multe ori o calatorie intens personala si ca nu exista o abordare universal valabila.
AI are potentialul de a descoperi ce functioneaza pentru o anumita persoana, chiar daca dieta sau programul difera semnificativ de ceea ce functioneaza pentru oricine altcineva.

Industria dietelor

De zeci de ani, industria planificarii dietei a stat pe loc din cauza unor promisiuni nerespectate, oferind adesea rezultate unui grup mic de oameni, dar dand gres cu majoritatea utilizatorilor. Solutiile bazate pe AI pot fi cheia catre o rata de succes mai mare.

Inovatiile din sfera inteligentei artificiale transforma aproape orice industrie si piata intr-o masura mai mica sau mai mare, sau daca nu o face inca, se va intampla in viitorul apropiat. Ele incep deja sa schimbe atat industria fitnessului, cat si modul in care oamenii decid sa faca sport si sa aiba grija de corpurile lor.

Sursa: https://readwrite.com/2020/11/19/how-artificial-intelligence-innovations-are-used-in-the-fitness-industry/

Previous

Next

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *