Ce este un hamam?

Rate this post

Hamamul, cunoscut si sub denumirile de Hamam turcesc sau Baie turceasca, este varianta din Orientul Mijlociu a unei saune, doar ca la hamam se foloseste si apa.
Desi primele hamamuri sunt originare din Arabia, iar cultura baii era o parte centrala a vietii la Roma, aceasta traditie a ajuns sa fie popularizata in Turcia, iar astazi hamamul este asociat cel mai frecvent cu aceasta tara. Un motiv poate fi si acela ca turcii au facut hamamurile disponibile pentru oameni din toate categoriile si statuturile, nu doar pentru cei bogati si nobili.

Cum se desfasoara experienta la hamam?

Ritualul intr-un hamam este relativ simplu, dar implica mai multi pasi – toti avand ca scop curatarea si relaxarea corpului – pe care inca ii mai folosesc si hamamurile moderne, din zilele noastre.
In general, tratamentul dureaza o perioda anume de timp, dar vizitatorii unui hamam pot sta sa se relaxeze cat de mult vor in zonele pentru racorire.

1. Relaxarea si pregatirea

Cand patrunzi in camera initiala, de la intrare, vei gasi zone pentru schimbat si un loc in care poti bea un ceai sau ceva rece inainte de a intra in baie.

2. Acomodarea cu caldura din baie

Inainte de a intra in contact cu apa, un membru al staff-ului, numit in turca tellak”, te va conduce intr-o zona de tranzitie, numita in turca “ılıklık”, sau camera intermediara, in care vei primi prosoape si te vei putea acomoda cu caldura.

3. Scrub complet si inmuiere

Din zona de trecere, urmeaza sa intri in “hararet” sau camera fierbinte, in care se afla o zona mare centrala, din marmura. Cei care vin la hamam sa faca baie stau in jurul fantanii pe placi de marmura, isi toarna apa pe ei, iar un asistent ii ajuta sa isi faca un scrub sanatos. Dupa scrub se aplica un sapun special, si chiar sampon daca se cere.

4. Clatirea si masajul

Dupa scrub, mergi in general intr-o zona anume pentru a te clati, iar apoi poti alege sa faci un masaj, pentru ca experienta sa fie completa.

Nivelul de confort

Desi un tratament la hamam este descris cel mai bine prin sintagma “full body”, nici barbatii si nici femeile nu sunt spalati in zonele intime. In hamamurile moderne, terapeutii sunt pregatiti, iar daca cineva vrea sa ramana acoperit in timpul baii, pot face si asta: terapeutii te invelesc intr-un mod care aminteste de dusurile Vichy.

Factorul intimitate

Istoric vorbind – asa cum s-a intamplat cu toate formele de baie publica – hamamul oferea servicii de curatare pentru toate masele si nu se intampla prea des sa fie locatii luxoase. Intimitatea era pusa in plan secund, acordandu-se prioritate eficientei si costurilor, desi existau camere separate pentru barbati si pentru femei.
Ca la orice gen de baie publica, cei saraci se spalau in public, in timp ce bogatii se bucurau de spatii private. Iar majoritatea spa-urilor de astazi incearca sa recreeze tocmai spatiile private din acele vremuri.

Previous

Next

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/wmmblogpr/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427