Scufundari la… inaltime. Idei de baza pentru incepatori

Rate this post

Cand ne gandim la scufundari, ne ducem cu gandul in primul rand la mare, insa exista o intreaga lume a scufundarilor si la altitudini mari! Scufundarea la altitudine este un aspect avansat al scuba divingului, in care mediul ales pentru scufundare se gaseste cu mult deasupra nivelului marii. Incearca scufundarile la altitudine ca parte a antrenamentului tau avansat de scufundare, optand pentru un curs de altitude diving intr-unele dintre cele mai atragatoare lacuri din masivul Bucegi.
Ceea ce face ca acest tip de scufundare sa fie diferit de scufundarile obisnuite in ocean, in mare sau in apa dulce este in primul rand echipamentul necesar.

Ai nevoie de un echipament specializat, un costum de scafandru uscat, avand in vedere ca mediul este deosebit de rece (caz in care vei avea nevoie si de antrenament pentru folosirea costumului). In cele mai multe situatii, echipamentul obisnuit pentru scufundare va fi suficient (costume umede de 7mm de exemplu). Echipamentele specifice vor depinde intotdeauna de locatia aleasa.

Al doilea aspect diferit tine de antrenament. Scufundarile la altitudine schimba fizica scufundarilor. Stim deja ca presiunea atmosferica se mareste pe masura ce cobori cat mai adanc sub apa; in cazul scufundarilor la altitudine va trebui sa tii cont de schimbarile de presiune din acest mediu. In plus, majoritatea locurilor de scufundare la altitudine sunt de apa dulce, ceea ce inseamna ca densitatea apei va fi diferita de cea a apei sarate. Va trebui, asadar, sa inveti cum sa compensezi aceste modificari si cum sa urci intr-un mod diferit decat ai face-o atunci cand te afli sub nivelul marii.

Exista, de asemenea, un mod cu totul diferit de a citi tabelele de decompresie atunci cand te scufunzi la altitudine. Una dintre cele mai comune metode este sa iti ajustezi adancimea maxima planificata la o adancime comparabila nivelului marii. In functie de cat de sus te afli fata de nivelul marii si de cat de adanc te vei scufunda, e posibil sa cobori mai mult decat daca ai fi in ocean. Raul cauzat de decompresie poate sa apara chiar si daca te afli cu mult peste nivelul marii, astfel ca in timpul antrenamentului va trebui sa inveti cum sa faci calcule adecvate pentru scufundari sigure.

Un alt aspect de care trebuie sa tii cont este experienta. Scuba divingul la altitudine deschide o lume intreaga de oportunitati unice si extrem de frumoase. Lacuri virgine, izvoare geotermale, scufundare in ape inghetate si o sumedenie de specii de pesti pe care nu ii gasesti in mare… toate te asteapta sa incerci scufundarile la altitudine.

Previous

Next

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *