Pe masura ce lumea se indreapta catre surse regenerabile de energie, bateriile incep si ele sa joace un rol crucial in stocare. Dar ce se intampla atunci cand bateriile se uzeaza? Carlton Cummins este un antreprenor al carui start-up are ca obiectiv sa ofere bateriilor moarte o a doua viata. Inside Energy a stat de vorba cu el pentru a marca Saptamana Antreprenoriatului Global 2018.
Inca de cand era copil, in Barbados, Carlton Cummins a fost atras de tot felul de provocari si realizari. “Nu exista Amazon sau vreo strada de shopping pe atunci. Daca voiai ceva, fie trebuia sa astepti foarte mult, fie sa gasesti o cale sa rezolvi” isi aminteste Cummins.
Acest tip de educatie este, potrivit antreprenorului in varsta de 29 de ani, ceea ce sta la baza aplecarii si devotamentului sau catre inginerie si proiectare. In anul 2011 Cummins a inceput sa lucreze pentru o companie care monta panouri solare pe case, un domeniu in plina ascensiune in tara sa. Confruntat cu o dependenta excesiva de combustibili importati, Barbados – ca si multe alte insule din Caraibe – faceau eforturi sa gaseasca surse regenerabile de energie. Sistemele solare dadeau unora dintre zonele din Barbados o sursa convenabila de energie independenta, mai ales atunci cand uraganele paralizau retelele locale de energie. In plus, alizeele de pe parcursul anului contribuiau si ele la invartirea turbinelor eoliene.
“Insa ceea ce nu se schimba niciodata este faptul ca soarele nu ramane mereu sus pe cer si ca vantul nu bate de cate ori vrem noi. Momentul in care am constientizat asta a fost cel in care tehnologia stocarii cu ajutorul bateriilor mi-a atras atentia” mai spune Carlton Cummins.
Curiozitatea i-a adus lui Cummins o bursa la Universitatea Brunel, in Marea Britanie. In 2016, el a lansat in colaborare un start up britanic numit Aceleron, avand misiunea de a recicla baterii uzate si de a le transforma in solutii low cost de stocare a energiei.
Aceasta misiune a start up-ului si dezvoltarea tehnologiei bateriilor a ajuns recent in centrul atentiei opiniei publice, datorita ascensiunii vehiculelor electrice.
Pana in 2030 ar putea exista 125 de milioane de masini electrice pe sosele, potrivit estimarilor Agentiei Energetice Internationale, comparativ cu aproximativ 3 milioane de masini, cate sunt astazi.
Companii printre care General Motors, BMW si Toyota sunt printre cele care se pregatesc pentru un val de baterii de masina retrase, investind in ceea ce ei numesc “aplicatii second -life”. Bateriile sunt dezmembrate, testate si reambalate pentru aplicatii mai putin solicitante, precum stocarea casnica. Astfel, dupa ce sunt retrase de pe sosele, bateriile ar mai putea avea inca 7 sau chiar 10 ani de viata utila, potrivit companiei de cercetare Bloomberg New Energy Finance.
Incarcarea continua
Efortul lui Cummins de a refolosi bateriile retrase l-a facut sa castige o finantare in valoare de 55.000 de USD prin programele de inovare antreprenoriala in UK si la nivel global LiveWIRE ale celor de la Shell. De asemenea, numele sau a ajuns in topul Forbes USA pe 2017 al celor mai importanti 30 de antreprenori europeni cu varsta sub 30 de ani in domeniul stiintei.
Fundatia Shell, o organizatie caritabila ce ajuta intreprinderile sociale, sprijina in acest moment Aceleron – in parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Internationala al guvernului britanic – in efortul sau de a se extinde in regiuni in curs de dezvoltare, conectandu-le la furnizorii de produse energetice off-grid.
Aceleron a lansat deja programe pilot in Caraibe si in Africa. Astfel, intr-o fabrica din Kenya, Aceleron pregateste tehnicieni locali sa reconfigureze bateriile care sa fie conectate la pachetele solare ale companiei de energie solara BBOXX pentru stocarea casica portabila de energie. Acest demers face parte din filosofia Aceleron de “a construi baterii acolo unde este nevoie de energie”.
Cummins descrie emotia a “ceea ce ne permite stocarea de energie”. “Este transformational sa vezi cum o baterie scoate din intuneric un sat intreg si ii aduce lumina de care are nevoie”.
O astfel de tehnologie este o piesa importanta a puzzle-ului pe care il reprezinta stocarea globala de energie, spune Jordan Broadbent, manager de business la Fundatia Shell. “Carlton si echipa au venit cu un mod nou de a permite existenta comunitatilor care traiesc in afara retelei publice de energie, in pietele in curs de dezvoltare, fiind in acelasi timp o forta importanta in economia bazata pe continut redus de carbon din lumea dezvoltata”.
In Devon, in SV Marii Britanii, Aceleron a testat lucrul alaturi de un fermier pentru a rezolva problema ATV-ului sau zgomotos pe benzina, care perturba turmele de animale. Alimentarea ATV-ului de la energia provenita de la baterii i-a permis fermierului sa monitorizeze in liniste animalele, fara sa le cauzeze acestora probleme si stress.
De asemenea, Aceleron testeaza si o tehnologie care i-ar putea ajuta pe salvamari. Bateriile lor reciclate se conecteaza la o pluta inovatoare proiectata de Asap Watercrafts. Kitul permite salvamarilor sa alimenteze placa de surf si sa desfasoare misiunile de salvare mult mai usor in comparatie cu misiunile cu jet ski-urile care pot fi greu de pornit.
“Piata este cea care dicteaza de ce anume are nevoie. Am lasat in urma vechiul model de tip construieste si vor veni” spune Cummins reflectand la unele dintre aceste proiecte pilot.
Drumul catre succes al Aceleron a fost presarat cu provocari si stradanii, isi aminteste Cummins, care a intrat in zeci de competitii studentesti pe care le-a pierdut. Dar usor usor a fost acceptat de catre jurati. Ideea era de fapt sa primesc un feedback pentru a intelege ce anume isi doresc oamenii. Dupa ce am imbunatatit modelul, am avut un declic si apoi a venit aceasta cascada de succese” povesteste Cummins, care este de parere ca antreprenorii de succes trebuie sa caute oportunitati, oricat de greu ar fi. El aseamana succesul pe care l-a avut cu rolul lui Tom Hanks din filmul Castaway (Naufragiatul). Naufragiat pe o insula pustie, Hanks a fost nevoit sa invete sa se adapteze rapid pentru a supravietui: “Ai de gand sa te intinzi aici pe plaja si sa mori, sau te duci sa cauti nuci de cocos?” – aceasta este esenta filozofiei din spatele determinarii si succesului lui Carlton si cea care ar trebui sa ii inspire si pe ceilalti antreprenori.
Recent Comments