Ranger a fost lansat pe piata de Ford in anul 1970, ca o varianta superioara a pickup-ului F-100. Ultima capodopera pe roti a imaginatiei extrem de creative a fondatorului Icon 4×4 si a gurului designului, Jonathan Ward, este acest Ford F-100 1970, magnific de simplu si in acelasi timp pur si simplu magnific!
Adevaratii pasionati de camionete stiu ca initial Ranger a fost un trim-level, chiar cu mult inainte de a deveni un model de sine statator de camioneta de mica si mare dimensiune, la fel ca si in cazul Explorer-ului. Mai mult, acelasi an a marcat sosirea pe piata a modelelor F-100 numite Contractor’s Special, Camper Special si Heavy Duty Special.
Acest Ranger este cel mai recent produs al seriei Reformer a celor de la Icon, o serie care cuprinde sedanuri vechi, coupe-uri si pickup-uri pline de caracter antic si de patina, dar reconstruite si reimaginate, in asa fel incat sa functioneze pe sisteme noi de propulsie si cu echipamente electronice noi. Practic, cu modelele relansate de Icon ai parte de tot ce e mai bun din ambele lumi: cea veche si cea moderna. Icon spune ca ramura Reformer are ca scop “sa ia vehicule clasice atemporale, indiferent de producator, din aproape orice perioada, si sa le reimagineze pentru utilizarea moderna”, dar si pentru o perfomanta superioara, ramanand in acelasi timp fidel esteticii originale.
“Un hunter din echipa mea a gasit masina pe Craigslist”, spune Jonathan Ward, povestind de unde a aparut ideea recrearii acestui F-100 si subliniind ca pana la acel moment nu fusese deloc interesat de acest model, preferintele lui indreptandu-se mai degraba catre anii ’65-’66. Desi recunoaste ca a evitat mereu anii’70, iata ca noul Ranger s-a dovedit o carte norocoasa pentru Icon, mai ales ca masina gasita pe Craigslist era si in stare destul de buna, astfel ca a oferit un punct perfect de plecare.
“Avea vopseaua originala si tot interiorul original, iar clientul m-a intrebat daca pot sa o aranjez in asa fel incat sa poata iesi pe sosea. Pentru ca inainte ii construisem un FJ45, l-am rugat sa o conduca putin prin imprejurimi, inainte de ne apuca sa lucram la ea. Am vrut sa o cunoasca bine inainte de a incepe. Dupa ce a testat-o mi-a spus ca iubeste masina, dar ca merge ca naiba si franeaza la fel de rau. Atunci am decis ca e mai bine sa creez un model Reformer, mai degraba decat un Derelict (sa ii adaug componente complet moderne, dar sa pastrez corpul original), un fel de Reformer old-school”, povesteste Jonathan Ward.
Asadar, pornind de aici, Icon a eliminat motorul original, care inca mai functiona, si l-a inlocuit cu un motor modern Coyote V8 de 5 litri (motorul actualului Mustang GT) cu 426 de cai, cuplat la o cutie automata AOD Ford, cu patru viteze. O cutie de transfer twin-stick Advance Adapters Atlas II trimite cuplul atat pe axul din fata cat si pe cel din spate. Masina are un sistem de servodirectie PSV, suspensie spate 4-link si bieleta antiruliu frontal controlata de arcuri elicoidale Eibach cu socuri Fox pentru a “imbunatati considerabil” manevrabilitatea camionetei si capacitatile la drum.
Pentru prestatia off-road, Icon a folosit punti Dynatrac ProRock cu diferential fata Dana 44 imbunatatit, cu planetare intarite si un si mai solid Dana 60 pe spate. Ansamblul este completat de frane custom Hydroboosted Sport cu placute Brembos, roti custom din aluminiu, de 18 inchi, “inspirate” de jantele originale de otel din fabrica, ce au fost completate de capace vintage, totul imbracat intr-un set de anvelope BF Goodrich all-terrain.
La interior, masina are un aspect vechi, insa intr-un mod nou, foarte interesant si special.
Daca pentru anul 1970, interiorul lui Ranger era unul extrem de elegant, Icon mentine astazi acest sentiment al acelei ere de trecere de la deceniile hippie la umerii falsi, dar desigur duce luxul la un cu totul alt nivel. Accesul in masina este facilitat de trepte laterale retractabile. Pielea custom Relicate a fost folosita pentru a inlocui vinilinul original din fabrica, tesaturile Maharam cusute de mana delimitand suprafetele de sezut.
“Am pastrat paleta originala de culori, ajustand doar nuantele de la interior. Am folosit piele custom inspirata de pielea originala, dar cu mai mult textura si compusi aromatici. Erau disponibile si inserturi din materialul original, dar am ales un furnizor cu care am mai lucrat inainte, care face foarte mult mobilier exterior pentru gradina, asa ca furnizeaza un plus de 10 ori mai mare in ceea ce priveste durabilitatea si calitatea. Imi plac culorile, sunt cumva in stilul bucatariei bunicii, din anii 1965 sau 1970”, spune Ward.
Panoul de bord original devine astazi mult mai pretios cu ajutorul bordului cu indicatoare digitale Dakota si butoane din aluminiu cromat.
Pentru a se asigura ca interiorul masinii este la fel de cool pe cat arata, camioneta clasica are si un sistem de aer conditionat incorporat, desi poti deschide manual geamurile actionate de manivela, pentru a permite aerului de afara sa patrunda in habitaclu. Desi unul dintre princiiile de baza ale liniei Reformer consta in eliminarea elementelor mecanice arhaice pentru a permite proprietarilor sa aiba parte de elementele cele mai bune ale ambelor lumi, proprietarul acestui model a cerut sa nu fie instalate geamuri electrice, astfel incat vehiculul sa pastreze tematica vintage”.
De la Bronco la F-100 Ranger
Proiectul Ranger F-100 1970 a fost sustinut de istoria indelungata a lui Icon 4×4 si de linia ampla de rebuilduri ale modelelor originale Bronco, o istorie din care echipa de la Icon a invatat extrem de mult. “Am avut noroc, in sensul ca mare parte a ingineriei care sta la baza acestei arhitecturi a fost preluata de la productia de Bronco” spune Ward care adauga, de asemenea, ca se gandeste ca ar putea sa devina o linie noua pentru Icon.
Cat de mult a durat constructia? Ward spune ca a durat mii de ore, dar subliniaza ca este extrem de incantat de ceea ce a iesit la final.
Cat a costat remodelarea in acest fel a acestui F-100 Ranger din 1970? Dat fiind designul original realizat pentru aceasta camioneta, si pentru ca Icon nu a mai facut multe F-100 pana acum, sau chiar deloc, Ward estimeaza ca ar fi vorba de un cost de aproape 500.000 de dolari. El mai precizeaza, insa, ca daca ar intra pe modul repeat ar putea face un astfel de proiect mai eficient de atat, dar designul si partea de inginerie nu vor fi amortizate la un pret mai mic de 350.000 de dolari.
Probabil ca nu toata lumea intelege cum poti cheltui o suma atat de mare pe o masina mass-market de acum 50 de ani, dar pe de alta parte trebuie sa spunem ca nu gasesti pe toate drumurile o alta camioneta clasica capabila sa iti ofere maiestria lucraturii, stilul si performantele pe care le ofera Ranger Reformer!
Recent Comments