Este adevarat ca lumea se orienteaza din ce in ce mai mult catre energii regenerabile, insa mai avem un drum lung inainte in acest sens. Potrivit studiilor, incalzirea globala este cel mai periculos dezastru pe care omenirea il va avea de infruntat in secolele urmatoare. Desi pana in 2040 lumea va obtine pana la 60% din energia consumata din surse verzi de energie (in cea mai mare parte energie solara si energie eoliana), mai avem inca un drum foarte lung de parcurs!
Companiile din domeniul energiei solare au dezvoltat cele mai recente tehnologii pentru a se alinia asteptarilor consumatorilor. Guvernele, de asemenea, au oferit cadre legale pentru a facilita abordarea energiei regenerabile. Aprobarea energiei solare regenerabile ca principala sursa de electricitate este o decizie cruciala pentru viitorul planetei.
Pentru cei care se vor intreba de ce am sustine energia solara… raspunsul il vom da in cele ce urmeaza.
De ce energie solara?
• Este de la sine inteles ca este regenerabila. Cata vreme soarele straluceste, energia solara este disponibila. Informatii foarte importante cu privire la energia solara precizeaza ca lumina solara care ajunge pe pamant in decursul a doua minute genereaza suficienta energie pentru consumul uman pe un an!
Astfel, energia solara este singura solutie pentru specia umana.
• Solar inseamna sustenabil. Energia solara este inepuizabila si acesta este un fapt cert. Cu toate acestea, este important de notat ca panourile solare sunt si ele aproape inepuizabile. Sunt de remarcat durata lunga de viata si durabilitatea crescuta a panourilor care pot rezista peste 25 de ani.
• Energia solara este, de asemenea, multifunctionala. Ea genereaza caldura prin panouri termice si electricitate prin panouri fotovoltaice. Ca atare, soarele ne ofera intr-un mod cuprinzator tot ce avem nevoie.
• Apoi, un motiv extrem de important este acela ca energia solara este o sursa verde de energie. Viitorul amenintat al Pamantului, ca urmare a emisiilor toxice (provenite de la carburantii fosili) necesita un raspuns urgent. Singura solutie este adoptarea energiei solare (sau a altei forme de energie regenerabila). Reducerea efectului de emisii cu efect de sera este o mare responsabilitate.
• Mai mult, energia solara este accesibila. Fie ca vorbim despre panouri fotovoltaice sau termice, instalarea este simpla si comoda, si este o forma de energie off-grid (in afara retelei). De aceea, ea poate fi folosita si in zone izolate, precum sate indepartate si zone inalte de munte. De asemene, au aparut multe tehnologii care asigura o mai buna gestionare a energiei.
• Echipamentele necesare energiei solare nu sunt daunatoare. Nu a fost dovedita niciun fel de emisie de gaz provenita de la instalatii solare. Panourile si celulele acestora functioneaza in cadrul unui sistem foarte convenabil pentru mediu.
• In plus, trebuie mentionat ca energia solara este ieftina. Nu mai este cazul sa spunem ca panourile solare rezistente sunt o investitie ce are ca scop nu numai economia de energie, ci si economia financiara. Gratie energiei solare, facturile la electricitate vor scadea foarte mult, putand fi chiar eliminate complet.
• De asemenea, sistemele solare sunt usor de configurat. Intretinerea materialelor care au legatura cu energia solara este extrem de usoara si nu este costisitoare. Curatarea panourilor solare este o sarcina simpla si ieftina.
• Pe de alta parte, aceasta forma verde de energie este extrem de sigura. Pentru ca energia solara nu necesita voltaj mare sau mediu este mai sigura.Voltajul maxim necesar este de 24 de volti, un aspect extrem de important in ceea ce priveste masurile de siguranta, consumul de energie si costurile.
Majoritatea guvernelor din tarile orientate catre ecologia verde, scutesc de impozitare energia solara. Foarte multe tari din lume isi incurajeaza in acest moment locuitorii sa traiasca pe cat de verde posibil. De aceea, autoritatile faciliteaza procesul instalarii de sisteme pentru energie solara.
Peste 180 de tari au semnat Acordul de Paris avand ca scop salvarea planetei, si opteaza in acest moment pentru energii mai verzi, pentru ca a fi “verde” nu este o optiune. Ea ar trebui sa fie alegerea pe care natiunile o fac pentru a traversa impresionanta faza de tranzitie de la combustibili fosili la energii regenerabile.
Investitia in radiatia solara pare a fi cea mai inteligenta alegere pentru viitorul nostru!
Cele mai noi tehnologii privind energia solara
Desi in domeniul energiilor regenerabile au aparut numeroase tehnologii – mai ales in domeniul energiei solare – oamenii de stiinta fac in continuare eforturi pentru a obtine mai mult.
Un exemplu in acest sens este dezvoltarea de catre inginerii specializati in energie solara fotovoltaica a unui model de fereastra inteligenta. Aceasta idee inovatoare consta in crearea unui astfel de exemplar din sticla cu emisie scazuta de caldura, care produce electricitate. Tehnica este simpla dar creativa. Sticla ferestrei transmite radiatia umana si absoarbe numai lumina UV si infrarosu. Absorbtia razelor UV si infrarosu va produce mai tarziu energie electrica.
O alta tehnica este crearea de celule solare facute din filme subtiri de silicon, numite silicon amorf. Acest gen de panouri sunt extrem de eficiente si flexibile.
In plus, pasionatii de iesiri in natura pot gasi astazi in comert cuptoare solare, frigidere, incarcatoare de telefoane mobile si chiar corturi solare.
Astfel de tehnologii sunt rodul descoperirilor stiintifice perpetue, dublate de o dorinta puternica de schimbare. Evolutia produselor a inceput in anii 1960 si nu s-a oprit niciodata. Tehnologiile revolutionare au permis intregii industrii energetice sa creasca intr-un ritm foarte alert si sa aiba o valoare de piata uriasa.
Pentru a continua in acelasi context, inginerii de la Universitatea din Toronto au descoperit nanoparticulele sensibile la lumina. Acest material special va oferi sanse unice de a crea panouri mai flexibile si mai ieftine.
Din punct de vedere estetic, multi dintre cei interesati de tehnologia solara se plang ca panourile solare nu se potrivesc cu acoperisurile lor. Din acest motiv, multe companii din domeniul energiei solare incearca sa isi multumeasca clientii, oferind si alte alternative. Astfel, in acest moment ei instaleaza panouri solare pe lateralele drumurilor. De asemenea, ei iau in calcul si producerea de panouri plutitoare.
Tari precum Franta, Japonia si Anglia au in vedere implementarea de retele solare pe mari, o solutie excelenta pentru conservarea uscatului.
In cele din urma, inginerii din tari precum India si China (consumatori uriasi de energie) desfasoara si ei studii energetice inovatoare. Un astfel de proiect este cel in care energia solara ar fi captata prin satelitii din spatiu. In acest mod, satelitii ar capta aproape 90% din energia solara si ar reflecta-o catre pamant.
Cel mai important aspect al tehnologiilor solare este reprezentat de sistemele avansate de stocare. Bateriile mari, care stocheaza energie electrica sunt inca ineficiente in comparatie cu cererea mare, acesta fiind si motivul pentru care numeroase studii exploreaza perspective mai ample. Problema este ca electricitatea odata produsa prin energie solara sau prin alte surse este pierduta daca nu este folosita imediat. De aceea, oamenii de stiinta lucreaza foarte mult la acest subiect.
Imagineaza-ti o lume in care lumina solara ar putea fi complet stocata! Oamenii de stiinta iau in calcul chiar si ipoteza carburantilor solari. Intr-o buna zi, masinile, autobuzele si avioanele ar putea functiona cu carburant solar! 100% curat si verde. Numai atunci omenirea va putea stopa catastrofa numita incalzire globala!
Recent Comments