De ce marirea salariilor loveste pietele globale de actiuni?

Rate this post

Dupa un deceniu cu o crestere a venitului real aproape de zero in intreaga lume dezvoltata, angajatii pot in sfarsit sa se bucure din nou de cresteri salariale, iar pietele globale nu sunt deloc incantate de aceasta perspectiva. Care este motivul?
Caderea pietei globale de actiuni ce a urmat stirilor referitoare la o crestere a veniturilor in SUA, pare initial de neinteles… Pana la urma, salariile mai mari ar trebui sa insemne ca populatia are la dispozitie bani mai multi pentru achizitionarea de bunuri si servicii, ceea ce ar creste profiturile firmelor care produc aceste bunuri si ar sprijini extinderea economica.
Dar daca salariile crescute intaresc asteptarile ca inflatia care a lipsit atat de mult timp urmeaza sa revina intr-o economie mondiala infloritoare, pietele de obligatiuni se straduiesc sa acopere cel mai mare risc pentru taxele pe salarii fixe in viitor, crescand yieldurile obligatiunilor pe termen lung, pentru a compensa.
Desigur, yieldurile obligatiunilor cresc de la valoarea lor cea mai mica din istorie, rezultatul unor stimuli fara precedent, lasati liberi de bancile centrale intr-o incercare a de a relansa economiile slabite de criza financiara din 2008/2009. Si in schimb, yieldurile extrem de scazute ale datoriilor au garantat deja una dintre cele mai longevive piete bull din istorie.
Aceste rate cu nivel scazut record la active “fara risc” au determinat o vanatoare globala de yield, crescand cererea pentru actiuni, care sunt mai riscante decat obligatiunile insa ofera, in schimb, beneficii superioare. Pretul platit pentru a compensa asumarea riscului de a investi in actiuni mai degraba decat in obligatiuni este definit drept “prima de risc de capital”.
Asadar, cu yielduri ale obligatiunilor care se ridica la orizont, pe fondul asteptarilor la o inflatie mai mare, prima de risc de capital pare mai putin atractiva.
“E vorba despre un efect mecanic”, explica Sylvain Goyon, Directorul pentru Strategie de Capital de la Natixis. A detine un certificat american de tezaur de 10 ani, genereaza in prezent un beneficiu “fara risc” de 2.85% (care era de aproximativ 2.3% in urma cu un an), iar presiunea tot mai mare a Rezervei Federale a SUA (FED) de a “normaliza” politica monetara pune aceasta cifra pe un trend ascendent.

Poate fi vorba despre o corectie?

Un mod de a calcula prima de risc de capital este sa calculam cat reprezinta in medie castigurile companiei in capitalizarea pietei S&P 500 (in prezent foarte aproape de 4%) si sa scadem yieldul curent al certificatelor de tezaur pe 10 ani, care este aproximativ 2.85%. Cu cat diferenta dintre cele doua este mai mare, cu atat va fi mai mare si prima pe care investitorii o primesc pentru ca investesc in active riscante, asa cum sunt actiunile.
Cu cat diferenta este mai mica, cu atat va fi mai mica si prima de risc de capital pe care o vor primi investitorii, facand din asa numitele active fara risc, cum sunt obligatiunile, o varianta mai atractiva.
Dupa cum se poate vedea, randamentul castigurilor este pe un trend descendent, iar piata se ajusteaza la acest mediu.
Cativa economisti au numit asta inceputul pietei “bear”(in scadere) pentru obligatiuni, ceea ce inseamna ca se asteapta ca ratele dobanzilor sa creasca in forta, pe masura ce bancile centrale din intreaga lume isi intetesc politicile menite sa mentina inflatia sub control.
“Cresterea yieldului notelor de tezaur americane ar trebui sa continue sa puna presiune, asa cum am vazut in ultima saptamana“, scriau de curand analistii de la SocGen. “Intr-adevar, prima de risc de capital in SUA a revenit la 2.5% – un nivel care a mai fost atins doar in timpul asa numitului Balon de sapun Dotcom – si astfel va fi dificil sa fie absorbite yielduri mai mari ale obligatiunilor.
Alte voci spun ca recenta prabusire a preturilor actiunilor nu are legatura cu panica subita legata de inflatie, ci cu realizarea faptului ca 15 luni succesive de preturi mari la actiuni este fara precedent in istoria recenta, mai exact din anii 1950 incoace. “La intalnirile nostre de portofoliu nu spuneam «urmeaza sa apara o corectie?», ci mai degraba «cand urmeaza sa apara corectia ?»” a spus Andrew Milligan, directorul pentru Strategie Internationala de la Aberdeen Standard Investments. Milligan a avertizat, de asemenea, cu privire la riscurile interpreterii excesive a cifrelor. “Este o cale lunga de la cifrele pe o luna care spun ca salariile in SUA sunt putin peste asteptari, si pana la a spune ca ne asteapta o inflatie importanta, la nivelul economiei mondiale ”. El a mai spus ca existau presiuni legate de salarii in unele industrii in lume, dar ca nu erau la scara larga, si ca nu exista niciun semn de renuntare din partea fortelor deflationiste declansate de ascensiunea retailului online, automatizarii, digitalizarii si globalizarii.

Previous

Next

Submit a Comment


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/wmmblogpr/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427