Calota glaciara din Groenlanda a pierdut jumatate de miliard de tone

Rate this post

Masa calotei glaciare din Groenlanda a inregistrat o pierdere neta record, de 532 miliarde de tone anul trecut, declansand semnalul de alarma cu privire la accelerarea ridicarii nivelului marii, potrivit informatiilor recente.

Cifra este echivalenta cu 3 milioane de tone de apa care ajung in fiecare zi in oceanele globului, sau sase bazine olimpice in fiecare secunda!

Ghetarii care se prabusesc si torentele de apa topita care isi taie drum prin blocul de gheata cu o grosime de doi pana la trei kilometri din Groenlanda au reprezentat sursa celei mai mari cresteri a nivelului marii la nivel global in 2019, reprezentand 40% din total, sau 1,5 milimetri, au raportat cercetatorii, in publicatia “Communications Earth & Environment”.

Pierderea de masa de anul trecut a fost cu cel putin 15% mai mare decat recordul anterior, inregistrat in 2012, insa si mai alarmante sunt tendintele pe termen lung, au avertizat oamenii de stiinta.

„2019 si ceilalti patru ani de pierderi record au avut loc toti in ultimul deceniu”, a declarat pentru AFP autorul principal al studiului, Ingo Sasgen, glaciolog la Centrul Helmholtze pentru Cercetari Polare si Marine din Germania.

Daca intreaga calota de gheata din Groenlanda s-ar topi, nivelul oceanelor s-ar ridica cu sapte metri. Insa chiar si o crestere mai modesta, de numai doi metri, ar redesena litoralurile lumii si ar face ca zonele ocupate astazi de sute de milioane de oameni sa nu mai fie locuibile.

Pana in anul 2000, calota de gheata a Groenlandei – care acopera o suprafata de trei ori mai mare decat Franta – a acumulat in general la fel de multa masa pe cat a pierdut. Cu alte cuvinte, topirea a fost compensata de zapada proaspata.

Insa in ultimele doua decenii, ritmul incalzirii globale a rasturnat acest echilibru.

Decalajul se extinde la ambele capete, potrivit studiului, care se bazeaza pe date din satelit, colectate timp de aproape 20 de ani.

Schimbarea modelelor meteorologice – si ea o consecinta a schimbarilor climatice – a dus la o nebulozitate mai redusa si, prin urmare, la mai putina zapada. Aceste sisteme de mare presiune au avut ca rezultat, la randul lor, zile mai insorite si mai calde, accelerand pierderea de masa.

„Punctul critic” al sistemului climatic

In 2019, calota de gheata a pierdut in total 1,13 miliarde de tone, aproximativ 45% provenind din ghetarii care aluneca in mare si 55% din gheata topita, a spus Sasgen. Pe de alta parte, a castigat aproximativ 600 de miliarde de tone prin precipitatii.

Un studiu publicat recent in acelasi jurnal a concluzionat ca patura de gheata din Groenlanda a depasit acel „punct critic”, fiind condamnata acum la dezintegrare, desi nu se stie in ce interval de timp.

Sasgen spune ca este prea devreme sa stim daca am ajuns deja intr-un punct din care nu mai exista intoarcere, insa este de acord ca patura de gheata va continua sa piarda masa, chiar si in anii mai reci. “Asta nu inseamna, insa, ca incercarea de a limita incalzirea nu conteaza”, a adaugat el. „Fiecare grad zecimal pe care il salvati in ceea ce priveste incalzirea va impiedica o anumita crestere a nivelului marii, atat in magnitudine, cat si in viteza.”

Expertii care nu au fost implicati in cercetare nu au fost surprinsi de descoperiri, dar si-au exprimat totusi ingrijorarea. „Calota glaciara a pierdut din gheata in fiecare an in ultimii 20 de ani”, a spus Twila Moon, cercetator la Universitatea din Colorado. “Daca pana acum nu am auzit cu totii semnalele de alarma, acum trebuie sa le auzim!” a mai daugat ea.

Stuart Cunningham, oceanograf in cadrul Asociatiei Scotiene pentru Stiintele Marine, a avertizat cu privire la impactul potential asupra circulatiei nord-atlantice, un curent care mentine nord-vestul Europei cu cinci pana la zece grade Celsius mai cald decat ceea ce se intampla la latitudini similare din alte parti ale globului. “Modelele climatice arata ca aceasta circulatie poate fi oprita prin adaugarea de apa proaspata in Atlanticul de Nord”, a spus el, mentionand ca acest lucru s-a intamplat la sfarsitul ultimei ere glaciare. „Acest punct critic in sistemul climatic este unul dintre potentialele dezastre cu care ne confruntam”, a mai avertizat Cunningham.

Din 1992 pana in 2018, Groenlanda a pierdut aproximativ patru miliarde de tone de masa, determinand cresterea nivelului mediu al marii cu 11 milimetri, potrivit unui studiu publicat in decembrie 2019 in revista Nature.

Sursa: https://www.ndtv.com/world-news/greenlands-massive-ice-sheet-sheds-half-a-trillion-tonnes-2282827

Previous

Next

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *